Składniki na ciasto pączkowe:
- 1 kg mąki pszennej tortowej
- 50 g świeżych drożdży (pół opakowania)- ja dałam 3 torebeczki drożdży suchych po 7 g każdy
- 100 g cukru
- 500 ml ciepłego mleka
- 2 całe jajka i 5 żółtek
- 100 g oleju do środka ciasta + olej do smażenia pączków (można dać pól na pół olej i smalec)
- 2 kieliszki wódki
Mąkę wymieszać z drożdżami suchymi ( ze świeżych rozrobić rozczyn- trochę mąki, cukru i drożdże), dodać pozostałe składniki i wszystko dobrze połączyć. Ja wymieszałam małym mikserem ze spiralkami.
Wyrobione ciasto zostawić w misce, w ciepłym miejscu do podwojenia objętości ok.2 godziny wyrastania.
Składniki na polewę:
- 3 łyżki masy kajmakowej
- 0.5 kg cukru pudru
- 1 szkl. ciepłej wody
Wszystkie składniki dobrze zmiksować. Polewa powinna mieć konsystencję rzadkiego ciasta naleśnikowego. W razie potrzeby dolać więcej wody.
Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski na blat, trochę wyrobić i rozwałkować na grubość 1 cm. Kieliszkiem o średnicy 3-4 cm wykrawać pączki, odkładać na bok na drugie wyrastanie ( 10-15 min).
Smażyć z obu stron na złoto-brązowy kolor. Ciepłe zanurzyć w polewie.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.