|
BISZKOPT
- 6 jajek
- 1 szkl. mąki
- 1 szkl.cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
MASA SŁONECZNIKOWA
- 50 dag słonecznika
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
MASA KARMELOWA
- 1 kostka masła
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego lub gotowa masa karmelowa, krówkowa
|
| Białka ubić na sztywną pianę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto biszkoptowe przełożyć do okrągłej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić. |
| Słonecznik uprażyć. Masło rozpuścić na małym ogniu, dodać cukier, wymieszać i dodać uprażony słonecznik. Mieszać, aż słonecznik wciągnie masło z cukrem. |
| Puszkę mleka gotować w wodzie 3 godziny, po czym wystudzić. Następnie połączyć ją z miękkim masłem.
W przypadku gotowej masy krówkowej lub karmelowej również łączymy ją z miękką kostką masła.
Następnie do tak przygotowanej masy karmelowej dodać masę słonecznikową. |
| Wystudzony biszkopt przekroić na pół, przełożyć połową masy, przykryć drugim biszkoptem i znowu na biszkopt wyłożyć pozostałą część masy.
Wierzch ciasta można polać polewą czekoladową lub posypać uprażonym słonecznikiem. |
| |
Niesamowicie pracochłonne. Ale jestem pełna podziwu dla umiejętności bo wygląda smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńMój brat piecze to ciasto, ale jakoś nigdy się nie załapałam i znam je tylko z opowiadań:)
OdpowiedzUsuńGrażynko- dziękuję.
OdpowiedzUsuńAniu- warto kiedy samej spróbowac , jeśli nie załapujesz się u brata, a z drugiej strony zazdroszczę Tobie brata. który piecze...