Kiedyś przeglądając przepisy w internecie znalazłam przepis na dulce de leche. Przepis jest pracochłonny, no może nie pracochłonny ale wymagający czasu.Dulce de leche to nic innego jak masa kajmakowa, taka , którą możemy kupić w puszce.Wiadomo, że co zrobione samemu to smakuje lepiej.Dulce de leche robiłam już kilka razy , pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji.Dulce de leche można użyć do ciast, przekładania wafli itd .
- 2 ,5 l mleka
- 50 dkg cukru
- szczypta sody
- 1/2 laski wanilii lub ekstrakt waniliowy
Mleko z wanilią zagotować w dość dużym garnku.[zamiast wanilii dałam cukier waniliowy , który sama zrobiłam],Dodać cukier i sodę. Wymieszać i mieszając co jakiś czas [ na początku trzeba uważać , gdyż mleko po dodaniu sody zaczyna ''kipieć'' i może ''uciec z garnka''] gotować na wolnym ogniu. Dulce de leche będzie dobre, gdy dno garnka będzie widoczne.
Cześć, czy wiesz może ile taką mase można przechowywac, czy trzeba od razu zuzyć?
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. :-)
OdpowiedzUsuńTrudno mi powiedzieć jak długo. Ja użyłam do ciasta po tygodniu przechowywania w lodówce.
OdpowiedzUsuńja gotowałam samo mleko z cukrem pudrem, bez sody (nie wiedziałam, że trzeba), z 2 litrów mleka wyszło ok. 3/4 l karmelu, tylko bardzo długo się gotuje. Pychota!
OdpowiedzUsuń