Dulce de leche

Kiedyś  przeglądając przepisy w internecie znalazłam przepis na dulce de leche. Przepis jest pracochłonny,  no może nie pracochłonny ale wymagający czasu.Dulce de leche to nic innego jak masa kajmakowa, taka , którą możemy kupić w puszce.Wiadomo, że co zrobione samemu to smakuje lepiej.Dulce de leche robiłam już kilka razy , pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji.Dulce de leche można użyć do ciast, przekładania wafli itd .
  • 2 ,5 l mleka
  • 50 dkg cukru 
  •  szczypta sody  
  • 1/2 laski wanilii  lub ekstrakt waniliowy         
Mleko z wanilią zagotować w dość dużym garnku.[zamiast wanilii dałam cukier waniliowy , który sama zrobiłam],Dodać cukier i sodę. Wymieszać i mieszając co jakiś czas [ na początku trzeba uważać ,  gdyż  mleko po dodaniu sody zaczyna ''kipieć'' i może ''uciec z garnka''] gotować na wolnym ogniu. Dulce de leche  będzie dobre, gdy dno garnka będzie widoczne.

Komentarze

  1. Cześć, czy wiesz może ile taką mase można przechowywac, czy trzeba od razu zuzyć?

    OdpowiedzUsuń
  2. Trudno mi powiedzieć jak długo. Ja użyłam do ciasta po tygodniu przechowywania w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  3. ja gotowałam samo mleko z cukrem pudrem, bez sody (nie wiedziałam, że trzeba), z 2 litrów mleka wyszło ok. 3/4 l karmelu, tylko bardzo długo się gotuje. Pychota!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.