
Wypiekanie na śniadanie i smaczne bułeczki metodą solno-drożdżową, przepis  z Grupy Piekarnicza Brać na FB.Moje nie wyszły idealne, zapomniałam naciąć i oprószyć mąką no i zapomniałam o naczyniu z wodą, ale i tak zjedzone ze smakiem.
Składniki: 12 sztuk
roztwór solno-drożdżowy:
- 100g wody
 - 10g soli
 - 10g świeżych drożdży
 
- 500g mąki pszennej typ 650
 - 200g wody
 - 15g miodu płynnego
 - 10g masła
 - roztwór solno-drożdżowy
 
Dzień wcześniej
Do zakręcanego słoiczka wlać letnią wodę, dodać sól, zamknąć słoik, wstrząsnąć nim do rozpuszczenia soli.Dodać drożdże,wymieszać do rozpuszczenia. Słoik wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia:
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztwór solno-drożdżowy, miód, rozpuszczone i przestudzone masło, dolać wodę.Wymieszać i  wyrobić ciasto. W przypadku gdy ciasto podczas wyrabiania będzie za bardzo klejące, dosypać nieco mąki.Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i elastyczne. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości – około półtorej godziny.Kiedy ciasto podwoi objętość, chwilę je wyrobić .Podzielić na równe kawałki 70g, z każdego kawałka formować bułkę.Odkładać je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowująć odstępy, bo bułki urosną.Każdą bułkę naciąć na krzyż bardzo ostrym nożem lub skalpelem. Oprószyć delikatnie mąką.Blaszkę z bułkami przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia – około 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 250 stopni, na dnie piekarnika umieścić naczynie żaroodporne z gorąca wodą.Piec około 12-15 minut .


Ważne że smakowały :-) Fajnie że piekłaś Bożenko :-)
OdpowiedzUsuńTakiego typu bułek jeszcze nigdy nie robilam.
OdpowiedzUsuń