Francuski chleb z automatu



Pomysł na chleb z dodatkiem ziół prowansalskich podpatrzyłam tutaj.Pyszny chlebek ..polecam.. Chlebek dodaję do akcji-A ty w jaki dzień świętuJESZ? .Mój dzień urodzin przypada na Święto Chleba..Możecie tutaj sprawdzić w jaki Światowy Dzień Jedzenia przypadają Wasze urodziny.
  • 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
  • 220 ml wody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
  • 2 łyżki ziół prowansalskich Prymat
W formie automatu umieścić składniki według kolejności: woda, oliwa, sól, cukier, przesiana mąka, suszone drożdże. Nastawić 2 program pieczenia, wybrać wagę chleba 700 g i średni kolor zarumienienia.
W momencie w którym automat wyda dźwięk świadczący o tym, że to moment na dodanie pozostałych składników, dosypać zioła prowansalskie.
Gdy chleb będzie upieczony automat wyda z siebie charakterystyczny dźwięk. Wyjąć wtedy formę z automatu i wyciągnąć z niej chleb. Przed spożyciem wystudzić.


A Ty w jaki dzień świętuJESZ?Urządzenie nie tylko do pieczenia chleba

Komentarze

  1. Wygląda smacznie i zdrowo. Dziękuję za pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. szkoda ze nie mam czasu na taki domowy chlebek, z przyjemnością jadłaby cała moja rodzina. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mój ulubiony chlebek :) Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.