Chleb z dodatkiem jogurtu- bardzo prosty

Przepis na taki prosty do zrobienia i co najważniejsze pyszny chlebek znalazłam tutaj..i żałuję , że piekłam z połowy porcji..polecam..chleb jest pyszny i warto upiec z takiej porcji jak podaje przepis..na dwie keksówki..

  • 80 dkg mąki pszennej (typ 650)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1/2 szkl.otrębów owsianych Kupiec
  • 1/2  łyżeczki miodu
  • 1 łyżka słodu
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • szczypta pieprzu ziołowego, słodkiej papryki [ nie dałam]
  • 1 duża łyżka soli
  • 1 l letniej wody (w zależności od konsystencji)
Drożdże rozrobić w szklance wody z dodatkiem miodu i dwóch łyżek mąki.Suche składniki (mąkę, przyprawy, otręby owsiane)wymieszać i połączyć z drożdżami. Dolewać stopniowo wodę ( w zależności od konsystencji) i dokładnie wyrobić ciasto.Przykryć i odstawić na 20 minut.
Blaszki posmarować tłuszczem, obsypać płatkami owsianymi.
 [u mnie blaszka wyłożona papierem bez smarowania i bez płatków].Ciasto jeszcze raz dokładnie wyrobić, wlać do foremek (dwie keksówki).
Mokrą łyżką wyrównać ciasto, okryć woreczkami foliowymi, odstawić na kolejne 20 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 240 stopni.Ciasto spryskać lekko wodą i obsypać płatkami.[ u mnie bez płatków].Piec przez 10 minut w temp. 240 stopni, obniżyć temperaturę do 220 stopni, piec  55 minut. W trakcie pieczenia nie otwierać drzwi piekarnika. Piekarnik wyłączyć, po dziesięciu minutach wyciągnąć chleb i odstawić do wystygnięcia.


Komentarze

  1. mniammm bardzo lubię dodatek jogurtu do pieczywa:) Miąższ wychodzi idealnie sprężysty i długo zachowuje swoją wilgotność;) u mnie dzisiaj bułeczki, też z jogurtem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy przepis. A chleb wygląda wspaniale!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.