Gofry bez mleka

Starszej córce zachciało się gofrów...ale pech chciał , że zabrakło w domu mleka...ale co tam...postanowiłam trochę poszperać w necie i wyczytałam , że zamiast mleka można dać wodę gazowaną...i cóż pozostało..tylko robić gofry z wodą gazowaną...podałam córce przepis...ale ona i tak zrobiła prawie wszystko na "oko"..a gofry...były pyszne...chrupiące..
  • 450 g mąki
  • 1/2 l mleka lub wody wody gazowanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g cukru pudru
  • 100 g margaryny
  • 2 jaja
Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Nalewać ciasto z umiarem, na całą formę. Piec około 5 minut. Upieczone gofry wykładać na stojaczek lub kratkę, aby przestygły.



Komentarze

  1. Robiłam już gofry na wodzie gazowanej i muszę przyznać, że teraz nie robię innych. Są pulchne i niebywale smaczne

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam [ tzn.córka] po raz pierwszy..i na pewno nie ostatni..

      Usuń
  2. Musze chyba zakupic gofrownice tak pięknie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mam dwie..ale ta [ serduszka] lepiej piecze...

      Usuń
  3. Można na zwykłej wodzie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam na wodzie niegazowanej i z mąki bezglutenowej (mieszanka do naleśników). Były przepyszne.

      Usuń
    2. Największy zakalec na świecie. Nie polecam.

      Usuń
  4. a margaryna ma być rozpuszczona czy cała?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy mi taki zakalec nie wyszedł ..

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciasto na gofry bez mleka jeszcze nie robiłem http://wysmienity.pl/gofry/ trzeba będzie sprawdzić jak wyjdą moje gofry z wodą gazowaną.

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobiłam je, faktycznie są chrupiące, ale słabo rosną. Ogólnie dobre

    OdpowiedzUsuń
  8. mi też wyszedł zakalec... Robiłam na mleku 2%
    Wszystko wg przepisu i kicha :/

    OdpowiedzUsuń
  9. a z normalną wodą mineralną też wyjdzie?

    OdpowiedzUsuń
  10. A jaja całe czy oddzielone żółtko od białka?

    OdpowiedzUsuń
  11. Mi wyszły i wszystkim smakowaly. Super przepis jak poradzic sobie bez mleka

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się gofry rewelacja. dodalam masla zamiat margaryny i wodę gazową

      Usuń
  12. Robiłam gofry z wielu przepisów, z mlekiem i bez. Ale ten przepis to mistrzostwo świata,margarynę zastapilam masłem. Obłędnie chrupiące,puszyste i pyszne

    OdpowiedzUsuń
  13. a można zamiast margaryny dodac olej i ile go dac?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.