Pierogi ..u mnie z kapustą i grzybami, bo takie najlepiej smakują córce..ale nadzienie może być dowolne.
- 300 g mąki
- 125 ml gorącej wody
- 1 całe jajko
- 20 g rozpuszczonego masła
- szczypta soli
- dowolne nadzienie[ u mnie kapusta z grzybami]
Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.Podawać polane zeszkolną cebulką.
Ulubione :)
OdpowiedzUsuńRobię podobne tylko z mięsem i warzywami :) siostrzenica je uwielbia. Ewentualnie na słodko z jagodami :)
OdpowiedzUsuń