Ryba w cieście naleśnikowym, robiłam taką już kilka razy, ale tym razem skorzystałam z przepisu Łukasza.
- 2 filety z ryby
- 3 łyżki mąki (do obtoczenia)
- 3 łyżki oleju (do smażenia)
- 4 kopiaste łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- 2 łyżeczki oleju
Mąkę wymieszać z solą i proszkiem do pieczenia. Jajko wymieszać z mlekiem i olejem. Po tym składniki mokre wlać do składników suchych i dokładnie ubić trzepaczką, aby ciasto było jednolite. Ciasto powinno być bardziej gęste, niż tradycyjne ciasto na naleśniki.Filety z ryby pokroić na kawałki , obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym .Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniczku.
uwielbiam :)
OdpowiedzUsuń