Zupa cytrynowa

Nigdy wcześniej nie gotowałam zupy cytrynowej..a dziś właśnie taką zrobiłam..no i pyszna wyszła.
  • 1 por 
  • 1 -2 łodygi selera naciowego
  • domowa wegeta
  • sól,listek , ziele
  • skrzydełka lub udka z kurczaka
  • 1/2 szkl. makaronu orzo (w kształcie ziarenek ryżu)
  • 2-4 łyżki soku z cytryny
  • koperek
Do garnka wlać wodę , włożyć kurczaka i przyprawy.Gotować , zbierając szumowiny.Por pokroić w półkrążki, łodygę selera w kostkę i dodać do garnka z gotującym się kurczakiem.Gotować pod przykryciem aż mięso będzie  miękkie.Wyjąć kurczaka. Wsypać makaron orzo i gotować do miękkości makaronu. W międzyczasie pokroić mięso z kurczaka i następnie dodać  do zupy. Dodać sok z cytryny - po trochu, próbując smak. W razie potrzeby doprawić , dodać posiekany koperek.



Komentarze