Rafaello

Rafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie.
  • 1 litr mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej [ 2 budynie śmietankowe]
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 4 żółtka
  • 200 g masła miękkiego
  • 200 g wiórków kokosowych
  • herbatniki
Cukier [2/3 szkl.]utrzeć z żółtkami,dodać cukier waniliowy, 1/2 szk. mleka ,mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną [ budyń].Wszystko razem zmiksować.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru (1/4 szkl.)i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i gotować przez około minutę cały czas energicznie mieszając aby się masa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle miksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę ciastek,wyłożyć warstwę kremu, ciastka,ponownie krem, ciastka.Wierzch posmarować cienką warstwą kremu budyniowego i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

Komentarze

  1. uwielbiam to ciasto, parę razy robiłam i zawsze wychodzi świetne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.