Przejdź do głównej zawartości
Rafaello zrobione przez starszą córkę.Dla odmiany zamiast krakersów są herbatniki i z braku mąki ziemniaczanej budynie.
- 1 litr mleka
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 -1,5 łyżki mąki ziemniaczanej [ 2 budynie śmietankowe]
- 2/3 szkl. cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 4 żółtka
- 200 g masła miękkiego
- 200 g wiórków kokosowych
- herbatniki
Cukier [2/3 szkl.]utrzeć z żółtkami,dodać cukier waniliowy, 1/2 szk. mleka ,mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną [ budyń].Wszystko razem zmiksować.Pozostałe mleko zagotować z resztą cukru (1/4 szkl.)i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlać masę jajeczną i gotować przez około minutę cały czas energicznie mieszając aby się masa nie przypaliła.Miękkie masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać wystudzony budyń, ciągle miksując.Na koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie wymieszać.Na dnie blaszki wykładać warstwę ciastek,wyłożyć warstwę kremu, ciastka,ponownie krem, ciastka.Wierzch posmarować cienką warstwą kremu budyniowego i posypać wiórkami kokosowymi.Przygotowane ciasto odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
uwielbiam to ciasto, parę razy robiłam i zawsze wychodzi świetne.
OdpowiedzUsuń