Przepisów na rogaliki na blogu już trochę jest [klik], na takie robione w ekspresowym tempie też..no i dołączy kolejny przepis..mam nadzieję, że takiego jeszcze na blogu nie ma.., a jak jest to będzie przypomnienie..Takie rogaliki robi się bardzo szybko, nie czekamy na wyrastanie ciasta, a potem rogalików.tylko ciasto zagniatamy, formujemy rogaliki i wstawiamy do piekarnika..Polecam.Przepis znaleziony u Danusi, moje rogaliki są z marmoladą.Rogaliki dodaję do akcji Błyskawiczne piątki.
- 2 szkl. mąki tortowej + do podsypania
- 1/2 szkl.gęstej kwaśnej śmietany
- 3-4 dkg świeżych drożdży
- 125 gram masła lub margaryny
- 1 płaska łyżeczka cukru
- dowolny dżem, marmolada lub owoce
Do śmietany wkruszyć drożdże, wsypać cukru i wymieszać na jednolitą masę. Mąkę przesiać,dodać śmietanę z drożdżami i masło. Zagnieść jednolite ciasto jak na pierogi. Ciasto podzielić na 3 części i wałkować na wielkość talerza [ u mnie część zrobiona przy pomocy rogalomanii] lekko podsypując mąką.Koło pokroić na 8 części,położyć nadzienie i zwijać rogaliki. Układać na blaszce końcem zwinięcia do blaszki. Rogaliki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać obficie cukrem[ zapomniałam o cukrze]. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni C i piec rogaliki ok.15-17 minut do zrumienienia.
Ale pyszności do kawy :) Moja Mama robi podobne :)
OdpowiedzUsuńAle super są te rogaliki, do kawy idealne!
OdpowiedzUsuń