Czekoladowe ciasto bez jajek

To ciasto robiłam jakiś czas temu, nie miałam akurat jajek w domu i tutaj znalazłam przepis na ciasto bez jajek.Moje nie wyszło tak wysokie, moja blaszka była większa..no i ja już nie dawałam galaretki na wierzch , tylko posypałam cukrem pudrem.Owoce mogą być świeże lub tak jak u mnie nawet mrożone [ akurat takie jeszcze miałam w zamrażarce].
Składniki (forma 20×20 cm):
  • 230 g mąki
  • 200 g cukru
  • 225 ml gorącej wody
  • 75 g oleju
  • 25 g ciemnego kakao
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ½ łyżeczki soli
  • aromat waniliowy
  • dowolne owoce
  • cukier puder
W gorącej wodzie rozpuścić kawę.Dodać cukier,olej, ocet i kilka kropel aromatu waniliowego. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą oraz kakao.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce.Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).Upieczone ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem.


Komentarze

  1. Ciasto wyszło pyszne i wszyscy zaskoczeni,ze tak jest dobre i wilgotne bez dodatku jajek. Bardzo polecam !

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.