Składniki (forma 20×20 cm):
- 230 g mąki
- 200 g cukru
- 225 ml gorącej wody
- 75 g oleju
- 25 g ciemnego kakao
- 1 łyżka octu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- ½ łyżeczki soli
- aromat waniliowy
- dowolne owoce
- cukier puder
W gorącej wodzie rozpuścić kawę.Dodać cukier,olej, ocet i kilka kropel aromatu waniliowego. Miksując na wolnych obrotach dodać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i solą oraz kakao.Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć owoce.Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 40 minut (do suchego patyczka).Upieczone ciasto wystudzić, posypać cukrem pudrem.
Ciasto wyszło pyszne i wszyscy zaskoczeni,ze tak jest dobre i wilgotne bez dodatku jajek. Bardzo polecam !
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo.
Usuń