Składniki :
- około 1 kg mąki
Na zaczyn :
- 250 ml mleka
- 2 łyżeczki cukru
- 7 g drożdży suszonych
Wszystko wymieszać i odstawić do czasu, aż zaczyn ruszy.
Dodać zmiksowane razem :
- 3 jajka
- 200 ml oleju
Wszystko wymieszać , podzielić na dwie części.
Do pierwszej dodać :
- 150 g wiórków kokosowych i tyle mąki, aby ciasto miało konsystencję plastycznego, zwartego ciasta drożdżowego.
Do drugiej dodać :
- 3 łyżki kakao i tyle mąki, aby otrzymać zwarte, plastyczne ciasto drożdżowe.
Ciasta odstawić do wyrośnięcia. Każdą część podzielić na 4 kulki i rozwałkować osobno na koła o grubości około 3 - 4 mm. Na ciemne koła nakładać jasne, jeszcze raz lekko rozwałkować. Wyciąć trójkąty, zwinąć rogaliki i odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Piec w nagrzanym piekarniku
około 20 minut.
Syrop :
- 300 g cukru
- 300 ml wody
- 2 łyżki cukru waniliowego
Upieczone rogaliki dwukrotnie smarować syropem.
Smacznie wygląda! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń