Przejdź do głównej zawartości
Wygrałam patelnię do paello ..no i musiałam ją wypróbować, w sumie to nie było paello, tylko raczej risotto..ale paello jeszcze zrobię.
- 250 g ryżu
- pierś z kurczaka
- vegeta do mięs
- mieszanka warzyw [ u mnie chińska]
- 2 kieliszki wina
- 2-3 szkl. gorącego bulionu
- sól, pieprz
- masło
Pierś z kurczaka pokroić, wymieszać z vegetą i odstawić na minimum godzinkę.Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone mięso i smażyć, następnie dodać mieszankę warzyw. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić.
Smacznie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuń