Przejdź do głównej zawartości
Babka z rabarbarem i żurawiną
Szybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców.Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę.Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły:Angelika,Dorotka,Magdalena.
- 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
- 13 dkg cukru
- 150 ml jogurtu naturalnego
- 3 jajka
- 100 ml oleju Polskiego rzepakowego
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar i suszona żurawina]
Jajka i cukier ubić na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony ,wymieszany z 1 łyżką mąki ] , suszoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut [do suchego patyczka].Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.
Pysznie było znowu razem piec Bożenko :-) Piekny wypiek :-)
OdpowiedzUsuńZawitałam w Twoje kuchenne progi, Bożenko, bo baaardzo długiej nieobecności. Uwierz, że szpitalne żarcie nijak nie umywa się do pyszności jakie prezentujesz. Nic tylko zabierać się za pichcenie i zajadać! :) Dzięki za wspólne, rabarbarowe pieczenie w miniony weekend.
OdpowiedzUsuńWspaniała baba! dzięki za wspólne pieczenie ;)
OdpowiedzUsuńBożenko babeczka jak marzenie :) Dziękuję za wspólne rabarbarowe wypieki :)
OdpowiedzUsuń