Babka z rabarbarem i żurawiną

Szybka do zrobienia i smaczna babka,mięciutka, wilgotna i na drugi dzień taka sama..polecam..ja do babki dodałam rabarbar zerwany na własnej działce i suszoną żurawinę, ale można dać inne owoce świeże, suszone lub w ogóle bez owoców.Ciasto dodaję do akcji Ciasta na niedzielę.Razem ze mną słodkości z rabarbarem piekły:Angelika,Dorotka,Magdalena
  • 20 dkg mąki Szymanowskiej Polskie Młyny
  • 13 dkg cukru
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 3 jajka
  • 100 ml oleju Polskiego rzepakowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • dowolne owoce [ u mnie młody rabarbar i suszona żurawina]
Jajka i cukier ubić na puszystą masę.Stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i jogurt.Na końcu dodać rabarbar [obrany i pokrojony ,wymieszany z 1 łyżką mąki ] , suszoną żurawinę i delikatnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez około 40 minut [do suchego patyczka].Po wystudzeniu ciasto posypać cukrem pudrem.

Rabarbar 2017

Komentarze

  1. Pysznie było znowu razem piec Bożenko :-) Piekny wypiek :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawitałam w Twoje kuchenne progi, Bożenko, bo baaardzo długiej nieobecności. Uwierz, że szpitalne żarcie nijak nie umywa się do pyszności jakie prezentujesz. Nic tylko zabierać się za pichcenie i zajadać! :) Dzięki za wspólne, rabarbarowe pieczenie w miniony weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała baba! dzięki za wspólne pieczenie ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bożenko babeczka jak marzenie :) Dziękuję za wspólne rabarbarowe wypieki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.