Zupa z kiszonej kapusty i tartych ziemniaków

Pomysł na taką zupkę znalazłam gdzieś w necie..ja co nieco pozmieniałam, robiłam ją wg innych zasad -tzn.nic nie smażyłam, tylko gotowałam..no i dopiero teraz szykując wpis, dopatrzyłam się, że źle starłam ziemniaki...miały być starte na tarce o drobnych oczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany.
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 łyżka ostrej papryki mielonej
  • 1 łyżeczka kminku
  • listek, ziele
  • sól i pieprz do smaku
  • bulion mięsny
  • 2 -3 ziemniaki
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem,dodać przyprawy. Gotować około 20-30 minut.Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do gotującej się zupy.Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku.

Komentarze

  1. Ciekawy pomysł z tymi startymi ziemniakami, nigdy tak nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.