Przejdź do głównej zawartości
Zupa z kiszonej kapusty i tartych ziemniaków
Pomysł na taką zupkę znalazłam gdzieś w necie..ja co nieco pozmieniałam, robiłam ją wg innych zasad -tzn.nic nie smażyłam, tylko gotowałam..no i dopiero teraz szykując wpis, dopatrzyłam się, że źle starłam ziemniaki...miały być starte na tarce o drobnych oczkach, a ja starłam na grubych oczkach,ale mimo to zjedzona była i tak.Taką zupkę można podać z kleksem śmietany.
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 łyżka ostrej papryki mielonej
- 1 łyżeczka kminku
- listek, ziele
- sól i pieprz do smaku
- bulion mięsny
- 2 -3 ziemniaki
Kapustę poszatkować, przełożyć do garnka z bulionem,dodać przyprawy. Gotować około 20-30 minut.Ziemniaki zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami i dodać do gotującej się zupy.Wymieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 20 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić do smaku.
Ciekawy pomysł z tymi startymi ziemniakami, nigdy tak nie robiłam.
OdpowiedzUsuń