Sirocco -Sabriny Ghayour

Jakiś czas temu otrzymałam taką oto książkę..Sirocco -Sabriny Ghayour..Na początek kilka słów z netu o Sabrinie Ghaypor.
Jako szef kuchni, autorka poczytnych książek kucharskich i  nauczycielka gotowania, Sabrina Ghayour jest obecnie jedną z  najbardziej znanych popularyzatorek kuchni bliskowschodniej.Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie, wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie tego kulinarno-kulturalnego melanżu autorka nauczyła się łączyć popularne europejskie produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne, innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze podnoszą naturalny smak składników. Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień. Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki „pikantna” albo „pełna przypraw”, bo nie tylko o to chodzi – wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu, w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste. Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania, obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń.
W pięknie wydanej książce znajdziemy przepisy  na śniadania, obiady i kolację a także na różne przekąski i słodkości.Opisane są także różne przyprawy.Jest w czym wybierać, przepisy są dość proste i łatwe do przygotowania, a składniki też są raczej dostępne w każdym sklepie , a jeżeli np.zabraknie nam jakiegoś składniki to możemy z niego zrezygnować. Dużo przepisów wpadło mi w oko i na pewno kiedyś je wypróbuję i oczywiście podzielę się z Wami efektami .Polecam książkę..warto ją mieć, aby skorzystać z prostych i pysznych potraw..

Komentarze