Jakiś czas temu otrzymałam taką oto książkę..Sirocco -Sabriny Ghayour..Na początek kilka słów z netu o Sabrinie Ghaypor.
Jako szef kuchni, autorka poczytnych książek kucharskich
i nauczycielka gotowania, Sabrina Ghayour jest
obecnie jedną z najbardziej znanych popularyzatorek
kuchni bliskowschodniej.Choć korzenie Sabriny tkwią w Iranie,
wychowała się w Anglii i dorastała w zupełnie
innej tradycji gastronomicznej – brytyjskie
produkty, przepisy i techniki obróbki bardzo
różnią się od bliskowschodnich. W rezultacie
tego kulinarno-kulturalnego melanżu autorka
nauczyła się łączyć popularne europejskie
produkty, które zna od dzieciństwa, z nutami
Lewantu, tak aby uzyskać idealne kompozycje
smakowe. Czasem są subtelne i aromatyczne,
innym razem ostre i wonne, ale niemal zawsze
podnoszą naturalny smak składników.
Inspiracją do wszystkich przepisów w książce Sabriny była kuchnia Bliskiego Wschodu, ale ich podstawą są
świeże produkty oraz style i techniki gotowania z Zachodu, stąd jej tytuł, Sirocco (gorący, suchy wiatr, który
wieje ze wschodu na zachód, czasem opisywany jako ciepły, ostry i parny). Żadna z prezentowanych tu
potraw nie jest autentycznie bliskowschodnia – autorka postanowiła po prostu podzielić się z czytelnikami
prostymi, pełnymi smaków daniami, które przygotowuje na co dzień.
Sabrina nie lubi przyklejonej bliskowschodniej kuchni łatki „pikantna” albo „pełna przypraw”, bo nie tylko o to
chodzi – wspaniałe efekty można osiągnąć dzięki wonnym warzywom, cytrusom, ziołom czy nawet temu,
w jaki sposób coś jest przyrządzane i podane. Czasem kluczem do sukcesu są dania oparte na jednym
głównym składniku, na przykład bakłażanie, którego się grilluje i podaje z jogurtem. O prostocie kuchni bliskowschodniej
często się zapomina, podczas gdy prawdziwe jedzenie z tego regionu jest skromne i proste.
Niezależnie od tego, czy chcesz ugotować kilka dań na rodzinny posiłek, czy tylko jedną potrawę, ta książka
zawiera wszystko, czego ci potrzeba. Każdy znajdzie tu coś dla siebie – są tu inspirujące pomysły na śniadania,
obiady i kolacje czy przekąski do drinków z przyjaciółmi. Potrawy powstają na bazie łatwo dostępnych
produktów, są wyjątkowe, a zarazem całkiem swojskie, i idealnie nadają się na każdą okazję. Jeśli brakuje ci
jakiegoś składnika, nie przejmuj się – po prostu go pomiń.
W pięknie wydanej książce znajdziemy przepisy na śniadania, obiady i kolację a także na różne przekąski i słodkości.Opisane są także różne przyprawy.Jest w czym wybierać, przepisy są dość proste i łatwe do przygotowania, a składniki też są raczej dostępne w każdym sklepie , a jeżeli np.zabraknie nam jakiegoś składniki to możemy z niego zrezygnować. Dużo przepisów wpadło mi w oko i na pewno kiedyś je wypróbuję i oczywiście podzielę się z Wami efektami .Polecam książkę..warto ją mieć, aby skorzystać z prostych i pysznych potraw..
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.