Szybka drożdżówka bez wyrabiania i wyrastania


Dawno nie było wspólnego pieczenia Ciasta na niedzielę..no w ten weekend jakoś akcja znów ruszyła i pieczemy słodkości z bakaliami..Zastanawiałam się co by tu upiec..tylko 2 domowników teraz je słodkości..zapytałam męża i on zażyczył drożdżówkę ..zawijaną z jakąś masą..no i jest drożdżówka, tylko inna niż wg życzenia..Taką drożdżówkę robi się bardzo szybko, wystarczy wymieszać ciasto trzepaczką , przelać do foremki i upiec..Już kiedyś podobną robiłam, tym razem dodatkowo dodałam rodzynki. 
Słodkości z bakaliami można zobaczyć także u :Gosi  [ klik, klik] , Kasi, Dorotki,Joasi, Beaty i Kasi.
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 60 g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szkl.mleka
  • 2-3 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • garść rodzynek
Kruszonka:
  • 50 g mąki
  • 25 g cukru
  • 35 g masła

Wszystkie składniki kruszonki wymieszać,aż powstaną grudki.Kruszonkę wstawić do lodówki.Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Rozkruszyć drożdże, dodać cukier i wymieszać łyżką. Następnie dodać jajko, żółtka i na zmianę mąkę oraz ciepłe mleko wymieszane z masłem.Na koniec dodać rodzynki. Wymieszać trzepaczką lub mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.Ciasto przelać do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypać schłodzoną kruszonką. Drożdżówkę piec ok. 35-45 minut ( lub do zrumienienia). Wyjąć z piekarnika i wystudzić.




Komentarze

  1. a gdybym chciala uzyc suchych drozdzy to pomijam mleko?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez mleka to raczej nie wyjdzie..trzeba zrobić tak samo jak ze świeżymi.wszystko wymieszać razem.

      Usuń
  2. Bardzo smacznie wygląda Bożenko :) Bez wyrabiania a jak wyrosła :) Dziękuję za wspólne pieczenie słodkości z bakaliami :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aleśmy się zgrały z podobnym pomysłem na ciacho :) Też następnym razem wypróbuję z kruszonką, bo aż mi ślinka pociekła na jej widok u Ciebie :) Dzięki Bożenko za wspólne pieczenie i do następnego!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyobraź sobie, że mój mąż też mnie ostatnio o to męczył. Mamy drożdżowy z bakaliami.
    Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam wszystko co drożdżowe. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna na śniadanie do kubka kawy :) Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.