środa, 15 marca 2017

Ravioli z kapustą i grzybami

Ravioli ..u mnie z kapustą i grzybami ..córka akurat takie najbardziej lubi...no i niestety brak zdjęcia z efektu końcowego..
  • 2,5 szkl.mąki
  • 1 szkl. gorącej wody
  • sól
  • dowolne nadzienie [ u mnie kapusta z grzybami]
Mąkę wysypać na blat i dodać wody, z tym, że nie dawać całej wody za jednym razem. Zagniatać ciasto tak, aby było elastyczne, nie może być zbyt suche, ale też nie może być lepkie. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 minut. Ciasto rozwałkować na cienkie placki wielkości zbliżonej do pierogomanii.Jeden placek ułożyć na pierogomanii, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - farsz -lekko go dociskając. Przygotowanym drugim płatem ciasta przykryć farsz. Następnie rozwałkować, tak aby wyciąć kształt pierożków. Usunąć nadmiar ciasta, przewrócić Pierogomanię do góry nogami i delikatnie wypchnąć pierogi, w razie potrzeby pomagając dołączoną łyżeczką. Wrzucać porcjami na osolony wrzątek [ dodatkowo dodałam kostkę rosołową]i gotować 6-8 min.Podawać np.z zeszkloną cebulką.



UDOSTĘPNIJ TEN POST

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Drukowanie

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.