Przejdź do głównej zawartości
Czasem do różnych potraw potrzebne jest mleczko kokosowe , a nie zawsze ma się takie mleczko w domu..no i postanowiłam zrobić sama..prosto i szybko...potrzebne w sumie tylko wiórki kokosowe i woda..No i z tych dwóch składników mamy też dwa produkty, czyli mleczko kokosowe i mąka kokosowa.Na razie pokażę tylko mleczko..a mąka jeszcze nie zrobiona do końca..wysuszona, ale nie zmielona.
- 200 g wiórków kokosowych
- woda
Wiórki zalać wodą, tak aby przykryła całe wiórki i około 1-2 cm powyżej. Zostawić je w lodówce na kilka godzin lub na całą noc.Zmiksować blenderem.Przełożyć zmiksowane wiórki na gazę i dokładnie odcisnąć.Mleczko kokosowe przechowywać w lodówce około 3 dni.Przed użyciem mleczko należy wstrząsnąć.
Odciśnięte wiórki można wykorzystać do zrobienia mąki kokosowej.
Wiórki pozostałe po wyciśnięciu przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Piekarnik nagrzać do 100 stopni i suszyć wiórki przez około 30-40 minut.Wysuszone wiórki zmielić w młynku do kawy.Mąkę przechowywać w słoiku, puszce lub papierowej torebce.
Witam. Bardzo ciekawy artykuł. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwitam robiew podobnie ;)
OdpowiedzUsuń