Przejdź do głównej zawartości
Jakoś ostatnio mało robiłam wyrobów z szynkowaru i trza to jakoś nadrobić..no i oto jest..tym razem dla zaostrzenia smaku dodałam trochę pikantnej przyprawy do grilla.
- około 1,2 mięsa wieprzowego
- 1 płaska łyżeczka cukru pudru
- 100 ml wody zimnej przegotowanej
- sól, pieprz
- majeranek
- wegeta
- przyprawa do grilla pikantna
Mięso pokroić na mniejsze kawałki.Część mięsa zmielić [ ja użyłam robota z nożami tnącymi].Do mięsa dodać przyprawy , cukier i wodę.Wymieszać mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.