środa, 15 marca 2017

Bigos


Zawieruszony przepis na bigosik z grzybkami suszonymi..
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • kawałek kapusty świeżej
  • około 1 kg kiełbasy
  • 1-2 marchewki
  • 60 g suszonych grzybów
  • sól,pieprz
  • listek, ziele
Grzyby dzień wcześniej zalać ciepłą, przegotowaną wodą.Następnie grzyby gotować w wodzie w której się moczyły, przez około 20 minut. Odcedzić, ale wodę zostawić.Grzyby pokroić. Kapustę kiszoną opłukać lekko, odcisnąć i posiekać. Włożyć do garnka i zalać wywarem z grzybów i gotować aż będzie miękka.Świeżą kapustę poszatkować, zalać wrzącą wodą, dodać marchewkę ,przyprawy i gotować do miękkości w drugim garnku, pod koniec dodać kiełbasę. Gdy kapusty będą miękkie, przełożyć do jednego garnka, dodać ugotowane wcześniej grzyby.Wszystko ze sobą wymieszać, chwilę jeszcze podgotować,doprawić do smaku.

1 komentarz :

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.