Zupa solferino [ z groszkiem zielonym]

Kolejna zupka..prosta i szybka do zrobienia..przepis znaleziony gdzieś w necie.
  • bulion  warzywny lub drobiowy
  • 4 ziemniaki
  • biała część pora
  • mała puszka groszku zielonego [ ja dałam groszek mrożony]
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól
  • 1 łyżeczka cukru (nie dałam)
  • 2 żółtka
  • około 1 szkl. śmietany
  • koperek 
Bulion zagotować,dodać ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę, pora pokrojonego w plasterki.Gotować do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodać odcedzony groszek [ ja mrożony groszek dodałam razem z ziemniakami ]i przecier pomidorowy. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Żółtka wymieszać ze śmietaną, wlać troszkę gorącej zupy.Wymieszać i wlać do garnka z zupą. Przed podaniem posypać koperkiem.

Nasiona roślin strączkowych na talerzu

Komentarze