Przepis na pączuszki z niezwykłą posypką dawno temu znalazłam tutaj , zapisałam do wypróbowania i w końcu przyszła pora ..Posypka z cukru pudru z dodatkiem mleka w proszku to super pomysł..polecam..Moje pączki z braku czasu nie były nadziewane i nie były obtaczane, tylko posypane cukrem z mlekiem w proszku.
- 270 g mąki [ u mnie ciut więcej]
- 3 czubate łyżki cukru (ok. 40 g)
- 50 g rozpuszczonego masła
- 1/4 szkl. wody
- 1/4 szkl. mleka
- 1 jajko
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- dżem do szprycowania pączków
- 1 l oleju do smażenia
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Dolać wodę, wsypać cukier, sól, wymieszać. Odstawić na około 10 minut. Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, wbić jajko, wyrobić. Wlać rozpuszczone masło, jeszcze raz wyrobić. Odstawić na 15 min. Wyłożyć na deskę, rozwałkować na grubość ok. 1,5 cm i wykrawać kieliszkiem małe kółka. Zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Wyrośnięte pączuszki kłaść na gorący tłuszcz i smażyć ok. 3- 4 minut, w trakcie delikatnie je mieszając by usmażyły się równomiernie ze wszystkich stron na rumiany kolor.Przestudzone pączki szprycować (niekoniecznie) dżemem malinowym lub marmoladą.
Posypka:
- 1 szkl.cukru pudru
- 4 łyżki mleka w proszku
Cukier puder wymieszać z mlekiem w proszku, obtaczać pączki.
U Ciebie zawszę są przepyszne przepisy :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo.
UsuńPodoba mi się pomysł na taką posypkę :) pączusie też mi się podobają ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńIdealnie nadadzą się na ten miesiąc, w końcu zbliża się tłusty czwartek :) A takie domowe pączki są dużo lepszą alternatywą, niż te kupione, prawda? :)
OdpowiedzUsuńWiadomo..domowe najlepsze.
Usuń