Przejdź do głównej zawartości
Zup na blogu jest u mnie troszkę...ale krupniku chyba nie ma..przeglądając swoje zapiski mam zaległych jeszcze zupek[ krupnik też jest, ale inny] i innych wpisów do opublikowania , ale jak to bywa ciągle brak czasu..a teraz na dodatek coś mnie grypa chyba dopadła..
- kawałek mięsa wieprzowego np.łopatki
- 2-3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałeczek białej część pora
- kilka ziemniaków
- 10 dkg kaszy jęczmiennej
- listek laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz
- majeranek
- vegeta
Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą.Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków].Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać ziemniaki i pokroić w kostkę.Dodać do garnka, po około 15 minutach dodać przepłukaną na sicie kaszę.Gotować do miękkości kaszy.
Jak zawszę apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńMy zupy robimy na filtrowanej wodzie z filtra redox fitaqua - woda ta podnosi odporność i zapobiega groźnym chorobom.
OdpowiedzUsuńbardzo lubię domowy krupnik;)
OdpowiedzUsuńKrupnik wygląda bardzo apetycznie muszę przyznać. Przepis jest dość prosty, no nie wiedziałem, że tak łatwo można to zrobić. Spoko sprawa, chyba dzisiaj zrobie sobie taki krupnik na obiad. Myślę że uda mi się zrobić smaczną zupę. Ale to później, bo teraz muszę wypełnić PIT, za pomocą programu jaki znalazłem w internecie. Raz dwa i wszystko gotowe, normalnie bardzo fajna sprawa. Polecam każdemu zapoznać się z czymś takim.
OdpowiedzUsuń