- 2,5 szkl.mąki tortowej
- 3/4 szkl.mleka
- 1/4 szkl.cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 80 g masła
- marmolada lub inne nadzienie
- 50 g mąki
- 25 g cukru
- 35 g masła
Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta.Posmarować marmoladą, zwinąć jak roladę.Pociąć w 2 -3 cm kawałki.Układać , raczej ustawiać je do foremki, odstawić do wyrośnięcia, osypać kruszonką.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
słodkie <3 :D
OdpowiedzUsuńWygląda cudownie! Dla mnie arcydzieło, które na pewno pobudzi moje kubki smakowe. Widać, że danie przygotowane przez człowieka z pasją do gotowanie. Gratuluję :-)
OdpowiedzUsuń