Składniki:
- 5 płatów śledziowych matiasów (Ok. 500 g)
- 3 średnie cebule
- 1 marchewka
- 1-2 ogórki kiszone
- pieprz świeżo zmielony
Składniki zalewy:
- 1 szkl. (250 ml) wody
- 100 ml octu 10%[wg mnie za dużo]
- 150 ml oleju
- 3 listki laurowe
- kilka ziarenek pieprzu
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cukru
Śledzie wymoczyć poprzedniego dnia, zmieniając kilkakrotnie wodę.Następnie płaty pokroić na części.Cebulę pokroić w półkrążki, ogórka w plasterki a marchew zetrzeć tarce jarzynowej na dużych oczkach.Cebulę przełożyć na sitko i zalać wrzątkiem. Po 5 minutach odcedzić.Wodę, listki laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz cukier zagotować, zostawić na gazie małym około 5 minut.Dodać marchewkę i gotować jeszcze 2 minuty.Zdjąć garnek z ognia i wlać ocet. Wymieszać zalewę i wystudzić.W słoju lub pojemniku układać część cebuli, następnie warstwę śledzi, delikatnie oprószyć pieprzem i położyć kilka plasterków ogórka i zalać 2 łyżkami oleju.Na wierzchu rozłożyć cebulę i wszystko zalać wystudzoną zalewą.Odstawić do lodówki na 24 godziny.
jak zawsze super przepis ;)
OdpowiedzUsuń