Przejdź do głównej zawartości
Parówki w cieście drożdżowym
Na blogu już jest sporo przepisów na hot dogi ,ale wstawiam kolejny.
- 2 szkl.mąki
- 0,5 szkl.mleka
- 25 g drożdży świeżych
- 3 łyżki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- parówki
Z drożdży , mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko i pokroić w paseczki ok 4 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.Piec około 25 min na złoty kolor.
Jakie apetyczne ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
Usuń