Piernik na maślance

Pierniczenie zacząć pomału czas hihi..na początek nietypowy piernik, bo z dodatkiem maślanki gotowanej z cukrem..pomysł na taki piernik znalazłam tutaj..Podczas pieczenia zapach unosił się po całej kuchni..po prostu czuć już święta..oj ,ale do świąt jeszcze daleko i piernik na pewno jeszcze będzie i to inny.. 
  • 250 g mąki 
  • 100 g masła lub margaryny
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maślanki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 
 Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli maślanka zacznie się warzyć – nic nie szkodzi). Zdjąć z ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę i przyprawę piernikową wymieszać w misce. Dodać żółtka oraz maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i  dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować.

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.