Przejdź do głównej zawartości
Pierniczenie zacząć pomału czas hihi..na początek nietypowy piernik, bo z dodatkiem maślanki gotowanej z cukrem..pomysł na taki piernik znalazłam tutaj..Podczas pieczenia zapach unosił się po całej kuchni..po prostu czuć już święta..oj ,ale do świąt jeszcze daleko i piernik na pewno jeszcze będzie i to inny..
- 250 g mąki
- 100 g masła lub margaryny
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. maślanki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Maślankę wlać do rondelka, dodać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu przez około pół godziny, mieszając do czasu do czasu, aż masa zgęstnieje i zacznie się brązowić (jeśli maślanka zacznie się warzyć – nic nie szkodzi). Zdjąć z ognia i w ciepłej maślance rozpuścić masło/margarynę. Odstawić do lekkiego przestudzenia. Mąkę i przyprawę piernikową wymieszać w misce. Dodać żółtka oraz maślankę z cukrem i tłuszczem oraz sodę rozpuszczoną w łyżce zimnej wody. Całość wymieszać łyżką do połączenia składników (ciasto jest gęste). Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta, wymieszać. Na koniec dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 45 minut, aż wbity patyczek będzie suchy. Wystudzone ciasto dowolnie udekorować.
apetyczny wygląda :D
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńPysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńTakiego piernika nie znałam. Ciekawy przepis,. Wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)