piątek, 9 grudnia 2016

Pierniczki wg Łukasza

 

Moje pierwsze pierniczki w tym roku..mam zapisanych kilka przepisów do wypróbowania i nie wiedziałam , który wybrać najpierw...no i wybrałam nowy przepis znaleziony na blogu Łukasza..Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie wcześniej przed świętami, aby zamknięte w puszce zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków,.Moje schowane już do puszki...a przed świętami polukruję i jakoś ozdobię..
  • 80 g masła
  • 80 g cukru pudru
  • 200 g naturalnego miodu (ok. 3/5 szklanki)
  • 3 łyżeczki przyprawy korzennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 450 g mąki (ok. 2,5 szklanki) + do podsypania stolnicy
  • 1 jajko
  • 2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki) 
Masło roztopić, dodać cukier puder, miód, dokładnie wymieszać do połączenia się składników.Zdjąć z ognia.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną, kakao (jeżeli dodajemy) i solą..Do wymieszanej mąki dodać masło z miodem, lekko wymieszać i wbić jajko. Zagniatać za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min  (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawinąć  w folię spożywczą i zostawić na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji.Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Odpoczęte ciasto, podzielić na mniejsze porcje. Porcje ciasta rozwałkować na grubości 3-4 mm. Wycinać ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrobić i zrobić kolejną porcję ciastek. Wierzch ciastek, na których pozostaje surowa mąką lekko przetrzeć mokrym palcem, aby nie pozostawało surowej mąki.Piec w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. Wystudzone pierniczki przełożyć  do puszki na 1-2 tygodnie  aby zmiękły.
Pierniczki dekorować za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem 



UDOSTĘPNIJ TEN POST

4 komentarze :

  1. Zapach korzennej przyprawy do piernika i „dojrzewające” pierniczki to moje świąteczne must have : ) Oczywiście na tę okazję można zaopatrzyć się w bardziej wymyślne i efektowne ciastka, ale tylko te tak naturalnie podkreślają magię świąt. Niby całkiem zwyczajne, a jednak wyjątkowe, zwłaszcza jeśli w ich przygotowaniu brały udział dzieci : ) No a dekorowanie piernikowych figurek to świetna zabawa i jedna z wielu bożonarodzeniowych tradycji. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Z podekscytowaniem pobieram przepis:) Mam jeden sprawdzony, ale ten jest nieco inny, a pierniczki na święta to pozycja obowiązkowa w moim domu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo.. Ja też podebralam przepis od Łukasza.

      Usuń
  3. Fajne są! :)Może też kiedyś spróbuję z tego przepisu.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Drukowanie

Szablon stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.