Konfitura z czerwonej cebuli

Nigdy wcześniej nie robiłam konfitury z cebuli..a dokładniej z czerwonej cebuli...i żałuję...bo jest pyszna..przepis pochodzi stąd. Konfitura z cebuli jest  świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów, a nawet do grzanek. 
  • 6 czerwonych cebul
  • 6-8 łyżek oliwy
  • sól, pieprz
  • tymianek
  • 4 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki rodzynek królowej Helio
Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, powoli smażyć cebulę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy cebula będzie szklista i zacznie się rumienić, dodać ocet, miód ( dodawać stopniowo i próbować) i rodzynki. Zagotować i smażyć, aż masa zgęstnieje, smaki się połączą a ocet odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku.


Komentarze