Nigdy wcześniej nie robiłam konfitury z cebuli..a dokładniej z czerwonej cebuli...i żałuję...bo jest pyszna..przepis pochodzi stąd. Konfitura z cebuli jest świetnym dodatkiem do pieczonych mięs, dań z grilla, wędlin czy serów, a nawet do grzanek.
- 6 czerwonych cebul
- 6-8 łyżek oliwy
- sól, pieprz
- tymianek
- 4 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki rodzynek królowej Helio
Cebulę pokroić w plasterki. Rozgrzać oliwę, powoli smażyć cebulę. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Gdy cebula będzie szklista i zacznie się rumienić, dodać ocet, miód ( dodawać stopniowo i próbować) i rodzynki. Zagotować i smażyć, aż masa zgęstnieje, smaki się połączą a ocet odparuje. W razie potrzeby doprawić do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.