Ciasto z masą kajmakową i bakaliami

Pyszne ciasto..troszkę może słodkie od masy kajmakowej, ale za to z dużą ilości suszonych bakalii..rodzynki, żurawina, morele, śliwki, a nawet jabłka suszone..Przepis z jakiejś starej gazetki.
Biszkopt 
  • 1 szkl.mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 6 jajek
  • 3/4 szkl.cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
Dodatkowo
  • herbatniki
  • rum do nasączenia herbatników [ niekoniecznie -ja nie dałam]
  • polewa
  • posypka dekoracyjna
Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier.Następnie dodawać po 1 żółtku., mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Na koniec wlać ocet i olej.Ciasto wylać na blaszkę.Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Masło utrzeć, dodawać stopniowo masę kajmakową.Na koniec dodać pokrojone bakalie i wymieszać.
Biszkopt [ można troszkę nasączyć] , wyłożyć masę kajmakową z bakaliami.Przykryć herbatnikami [ opcjonalnie namoczonymi w rumie].Polać polewą i dowolnie udekorować.






Komentarze