Ciasto pierogowe z masłem i olejem

Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd.
  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 2 łyżki oleju
  • 1,5 szkl. gorącej wody 
  • dowolne nadzienie
Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka, na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i sklejać brzegi, formując pierogi.Gotować w osolonej wodzie.

Komentarze

  1. Witam serdecznie 😊w przepisie jest podane 2,5 szklanki wody i 3 łyżki oleju, a poniżej przepis i mamy inne proporcje. Mimo wszystko życzę wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia., 😄

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam.dziękuje za spostrzegawczość,ale tak to jest jak wszystko robi się w pośpiechu. Poprawka już zrobiona. Wesołych świąt również życzę.

      Usuń
  2. jutro planuje robic pierogi na swieta...sprubuje pani wersie ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  3. pysznie wyglądają, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.