Przejdź do głównej zawartości
Ciasto pierogowe z masłem i olejem
Już nie raz pisałam, że ,moje córki lubią pierogi..najbardziej z kapustą i grzybami..ale nadzienie do pierogów może być dowolne.Przepis na ciasto pierogowe pochodzi stąd.
- 1 kg mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miękkiego masła
- 2 łyżki oleju
- 1,5 szkl. gorącej wody
- dowolne nadzienie
Na stolnicę wsypać mąkę wymieszaną z solą. W środku zrobić dołek, do którego wbić jajko, dodać łyżkę miękkiego masła i 2 łyżki oleju. Łyżką wymieszać wszystkie składniki, zagarniając mąkę z brzegów do środka. Następnie stopniowo dolewać około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody i wyrabiać ciasto, aż stanie się elastyczne. Podczas wyrabiania nie należy dosypywać mąki, lecz wyrabiać je tak długo, aż przestanie kleić się do rąk.Ciasto wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na grubość około 1-2 mm. Ciasta nie należy podsypywać mąką, lecz co kilka ruchów wałka należy je odkleić i odwrócić. Z rozwałkowanego ciasta wycinać kółka, na każde kółko nakładać łyżeczkę farszu i sklejać brzegi, formując pierogi.Gotować w osolonej wodzie.
Witam serdecznie 😊w przepisie jest podane 2,5 szklanki wody i 3 łyżki oleju, a poniżej przepis i mamy inne proporcje. Mimo wszystko życzę wesołych i spokojnych świąt Bożego Narodzenia., 😄
OdpowiedzUsuńWitam.dziękuje za spostrzegawczość,ale tak to jest jak wszystko robi się w pośpiechu. Poprawka już zrobiona. Wesołych świąt również życzę.
Usuńjutro planuje robic pierogi na swieta...sprubuje pani wersie ciasta.
OdpowiedzUsuńdam znac czy mi wyszlo
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym
OdpowiedzUsuń