Tarta z krupczatki z masą jogurtową i galaretką z owocami

Ta tarta była zrobiona dawno temu..był to mój eksperyment ..do ciasta kruchego na tartę dodałam zamiast margaryny -olej ..szczerze mówiąc miałam problem z tym ciastem, ale jakoś się udało..ale teraz wiem, że nie będę więcej wykorzystywać oleju zamiast margaryny w takim cieście..Ogólnie efekt końcowy wyszedł w miarę dobry.Przepis na ciasto na tartę znaleziony gdzieś w necie, reszta to już mój pomysł.Ciasto kruche było jakieś twarde, więc po upieczeniu przed wylaniem masy serowej posmarowałam dodatkowo dżemem.
  • 250 g mąki pszennej 
  • 250 g mąki krupczatki 
  • 80 ml oleju rzepakowego 
  • 3 żółtka 
  • 40 g brązowego cukru  [ u mnie biały]
  • 1/4 szkl. zimnej wody
Dodatkowo:
  • kilka łyżek dżemu
  • 2 duże jogurty naturalne
  • cukier do smaku
  • 6-7 łyżeczek żelatyny
  • 1-2 łyżeczki kakao
  • dowolne owoce
  • 1 galaretka
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody , zostawić do stężenia.Zagnieść kruche ciasto [ jeśli  ciasto będzie zbyt kruche – dodać trochę więcej śmietany, jeśli będzie się lepić – trochę więcej mąki ] i schłodzić godzinę w lodówce.Następnie ciasto wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut.Wystudzić.Na wystudzone ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować.
Jogurty ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę.Podzielić na części, do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.Masę wylać na przemian na ciasto. Gdy zastygnie ułożyć na nim dowolne owoce. Owoce zalać tężejącą galaretką.Tartę włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.




Komentarze