Przejdź do głównej zawartości
Tarta z krupczatki z masą jogurtową i galaretką z owocami
Ta tarta była zrobiona dawno temu..był to mój eksperyment ..do ciasta kruchego na tartę dodałam zamiast margaryny -olej ..szczerze mówiąc miałam problem z tym ciastem, ale jakoś się udało..ale teraz wiem, że nie będę więcej wykorzystywać oleju zamiast margaryny w takim cieście..Ogólnie efekt końcowy wyszedł w miarę dobry.Przepis na ciasto na tartę znaleziony gdzieś w necie, reszta to już mój pomysł.Ciasto kruche było jakieś twarde, więc po upieczeniu przed wylaniem masy serowej posmarowałam dodatkowo dżemem.
- 250 g mąki pszennej
- 250 g mąki krupczatki
- 80 ml oleju rzepakowego
- 3 żółtka
- 40 g brązowego cukru [ u mnie biały]
- 1/4 szkl. zimnej wody
Dodatkowo:
- kilka łyżek dżemu
- 2 duże jogurty naturalne
- cukier do smaku
- 6-7 łyżeczek żelatyny
- 1-2 łyżeczki kakao
- dowolne owoce
- 1 galaretka
Galaretkę rozpuścić w mniejszej ilości wrzącej wody , zostawić do stężenia.Zagnieść kruche ciasto [ jeśli ciasto będzie zbyt kruche – dodać trochę więcej śmietany, jeśli będzie się lepić – trochę więcej mąki ] i schłodzić godzinę w lodówce.Następnie ciasto wyłożyć na formę do tarty. Nakłuć widelcem, przykryć papierem do pieczenia lub folią i obciążyć fasolą.Piec w nagrzanym piekarniku około 15 minut w temperaturze 180°C. Po tym czasie ściągnąć folię i piec dalej ok. 5- 10 minut.Wystudzić.Na wystudzone ciasto wyłożyć dżem i rozsmarować.
Jogurty ubić z cukrem, dodać rozpuszczoną żelatynę.Podzielić na części, do jednej części dodać kakao i dokładnie wymieszać.Masę wylać na przemian na ciasto. Gdy zastygnie ułożyć na nim dowolne owoce. Owoce zalać tężejącą galaretką.Tartę włożyć do lodówki, do całkowitego stężenia galaretki.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.