niedziela, 9 października 2016

Świderki z ricottą

Szybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone.Pomysł na takie świderki znalazłam tutaj. Świderki dodaję do akcji Ciasto na niedzielę..Razem ze mną udział w akcji wzięły:Barbara, Dorota, MałGosia, Iwona, Magdalena, Dagmara,Joanna,Edyta,Joanna, Angelika,Danusia,Marzena i Ewa
  • 250- 350 g mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 240 g białego cukru
  • szczypta soli
  • 375 g ricotty
  • 1 jajko 
  • 2-3 łyżki cukru np.trzcinowego do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, szczyptę soli  i ricottę . Zagnieść miękkie ciasto, podsypując mąką ( ilość mąki zależy od ricotty) . Podzielić ciasto na części, uformować cienkie wałeczki długości 20-25 cm .Zwinąć świderki i ułożyć na blaszce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać brązowym cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. (górna i dolna grzałka). Piec około 25-30 minut.





8 komentarzy :

  1. Bożenko pięknie i smacznie wyglądają Twoje świderki.Bardzo lubię drożdżowe. Dziękuję za wspólne pieczenie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności , Bożenko dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :) Pierwsze skojarzenie ze to makaron z serem, a tu takie śliczne słodkie bułeczki ;) Pozdrawiam i Dziękuje za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie Bożenko :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Moja mama sobie upraszcza sprawę i robi tylko paluszki. Hihih,Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  6. Na śniadanko z zimnym mlekiem w sam raz 😃 pyszne!
    Dzięki za wspólnie pieczenie 😃😃

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniałe :) Idealne do kawy ;) Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawy przepis - warty uwagi :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.