Przejdź do głównej zawartości
Szybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone.Pomysł na takie świderki znalazłam tutaj. Świderki dodaję do akcji Ciasto na niedzielę..Razem ze mną udział w akcji wzięły:Barbara, Dorota, MałGosia, Iwona, Magdalena, Dagmara,Joanna,Edyta,Joanna, Angelika,Danusia,Marzena i Ewa.
- 250- 350 g mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 240 g białego cukru
- szczypta soli
- 375 g ricotty
- 1 jajko
- 2-3 łyżki cukru np.trzcinowego do posypania
Na stolnicę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, szczyptę soli i ricottę . Zagnieść miękkie ciasto, podsypując mąką ( ilość mąki zależy od ricotty) . Podzielić ciasto na części, uformować cienkie wałeczki długości 20-25 cm .Zwinąć świderki i ułożyć na blaszce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać brązowym cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. (górna i dolna grzałka). Piec około 25-30 minut.
Bożenko pięknie i smacznie wyglądają Twoje świderki.Bardzo lubię drożdżowe. Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńPyszności , Bożenko dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńSuper :) Pierwsze skojarzenie ze to makaron z serem, a tu takie śliczne słodkie bułeczki ;) Pozdrawiam i Dziękuje za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPysznie Bożenko :-) dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńMoja mama sobie upraszcza sprawę i robi tylko paluszki. Hihih,Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńNa śniadanko z zimnym mlekiem w sam raz 😃 pyszne!
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólnie pieczenie 😃😃
Wspaniałe :) Idealne do kawy ;) Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis - warty uwagi :)
OdpowiedzUsuń