Przejdź do głównej zawartości
Pizzę robię co jakiś czas i zawsze z innego przepisu...tym razem skorzystałam z tego przepisu..i polecam..ciasto bardzo puszyste i mięciutkie..ja zrobiłam jedną dużą pizzę i była super -gruby spód...można oczywiście zrobić mniejsze i będą cieńsze..wszystko zależy od waszych gustów.Za radą autorki przepisu pokroiłam też ciasto przed nałożeniem dodatków ,ale po upieczeniu jakoś u mnie nie zdało egzaminu..Dodatki do pizzy dowolne..u mnie prawie jak zawsze tradycyjnie..kiełbaska, ogórek, pomidorek..no i oczywiście ser ..Pizza zjedzona ze smakiem..i zabrakło czasu na zrobienie zdjęcia z efektu końcowego.
- 3 łyżki letniej wody
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta cukru
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki drobnej soli
- 1 łyżeczka cukru
- 3 łyżki oliwy
- 275 ml ciepłej wody
Drożdże wkruszyć do miseczki, wlać wodę i wsypać szczyptę cukru..Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłym miejscu.Do miski przesiać mąkę, zrobić wgłębienie. Po brzegach wsypać sól, a do wgłębienia zaczyn drożdżowy. Następnie dodać cukier, oliwę oraz stopniowo dolewać wodę. Zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.Uformować kulę i przełożyć do miski, nakryć . Odstawić w ciepłe miejsce na około 1h lub do czasu aż ciasto wyraźnie podwoi objętość.Następnie ciasto odgazować , wyrobić ,rozwałkować na blaszce.Ciasto odstawić jeszcze na 15-20 minut, by się napuszyło. Przed pieczeniem ciasto można pokroić na kawałki.Ułożyć dowolne dodatki i piec w temperaturze 200 stopni 30 minut.
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń