Przejdź do głównej zawartości
Zapiekanka z fasolką szparagową
Pomysł na taką zapiekankę podpatrzyłam tutaj.Składniki cytuję częściowo za autorką,a także z moimi dodatkami, a u mnie jak zawsze na oko..a zresztą ilość składników zależy od ilości "zjadaczy" i ich apetytu.
- 200-250 g ugotowanego makaronu
- ok.1 i 1/2 szkl, fasolki szparagowej
- ok. 3/4 szkl.pokrojonej w kostkę szynki /kiełbasy
- pół małego kalafiora (różyczki) [nie dałam]
- kawałek papryki czerwonej i białej
- 1-2 pomidory
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki [ nie dałam]
- przyprawy do smaku: sól, pieprz, chili w proszku, rozmaryn, tymianek, suszona bazylia
- 1 szkl. startego żółtego sera
- kilka czubatych łyżek bułki tartej
Sos beszamelowy:
- 1 szkl. mleka
- 1 czubata łyżka mąki
- 1 czubata łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa (do smaku)
Beszamel: w rondelku rozpuścić masło, trzepaczką wmieszać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać mleko i dokładnie rozmieszać. Mieszać całość na małym ogniu, aż zgęstnieje (ok. 5 minut). Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ugotować fasolkę i ewentualnie różyczki kalafiora.Szynkę , kiełbasę przesmażyć z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem.Pod koniec dodać ugotowane warzywa i natkę pietruszki.Wymieszać i całość doprawić. Połączyć z ugotowanym makaronem. Do naczynia do zapiekania przełożyć część makaronu, posypać serem i polać częścią sosu beszamelowego, powtórzyć czynność 2-3 razy (2-3 warstwy). Wierzch polać beszamelem, posypać serem i bułką tartą. Zapiekać ok. 10 minut w 180 stopniach (najlepiej użyć funkcji grill) do zarumienienia się wierzchu.
Ciekawe bogactwo smaku :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za dodanie przepisu do akcji pomidorowej :)
Musiała być pyszna. Dziękuję za dodanie do akcji :)
OdpowiedzUsuń