Przejdź do głównej zawartości
Risotto z kurczakiem i pieczarkami
Dawno nie robiłam risotta....tak więc jest, z dodatkiem kurczaka, pieczarek i papryki.
- 250 g ryżu
- 1 cebula
- marchewka
- pierś z kurczaka
- kawałek papryki
- 20-30 dkg pieczarek
- 2 kieliszki wina
- 2-3 szkl. gorącego bulionu
- sól, pieprz
- masło
Na patelni rozgrzać masło,wrzucić posiekaną cebulę, pieczarki , chwilę razem podsmażyć, dodać pokrojone mięso ,paprykę, marchewkę. Po kilku minutach wsypać ryż, wymieszać, smażyć 2-3 minuty i wlać wino. Kiedy wino zostanie wchłonięte przez ryż, dodawać stopniowo gorący bulion. Mieszać do wchłonięcia płynu, aż ryż będzie miękki. Pod koniec dodać 1 łyżkę masła, ewentualnie doprawić.
Ojej wyglada mega smacznie, zwlaszcza, ze ja uwielbiam takie dania. Musze koniecznie zrobic w sobote na obiad swojej rodzince;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń