Ogórki kanapkowe

Kolejne ogórki kanapkowe..już kiedyś robiłam, ale z dodatkiem papryki i curry...te są ciut inne , a przepis znalazłam tutaj. 
  • 2 kg ogórków
  • 2 szkl.octu
  • 1/2 szkl.soli
  • 2 l + 2 szkl.wody
  • 2 szkl.cukru
  • pieprz czarny 
  • ziele angielskie 
  • liść laurowy 
  • gorczyca [ nie dałam]
  • koper
  • czosnek
Ogórki umyć i pociąć wzdłuż na cienkie plastry. Zalać 2 l wody z dodatkiem 1/2 szklanki soli. Odstawić na 3 - 4 godziny. Do słoików włożyć  po 1 - 2 ząbki czosnku i gałązkę kopru. Ogórkowe plastry odcedzić i ułożyć ciasno w słoikach. Z reszty składników  przygotować zalewę. Gorącą zalać ogórki w słoikach, zwracając uwagę aby w każdym słoiki znalazły się przyprawy. Zakręcić i pasteryzować ok.10 min. Po lekkim przestudzeniu odwrócić do góry dnem i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Róbmy przetwory 2016

Komentarze