- 300 g zielonej fasolki szparagowej[ u mnie zielona i żółta]
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 400 g pomidorów z puszki
- 200 ml bulionu -najlepiej wieprzowego
- 100 ml mleka
- 1 jajko
- 80 g startego parmezanu [ nie dałam]
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 1 łyżka słodkiej papryki
- sól, pieprz
- kilka łyżek mąki
- olej do smażenia
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić.Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony.Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać bulion i gotować na dużym ogniu [ u mnie na średnim], aż płyn się zredukuje o połowę.Dodać pomidory z puszki , obie papryki i gotować około 15 minut.Doprawić solą i pieprzem.Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę , dokładnie wymieszać i całość gotować około 5 minut, aby wszystko razem się połączyło, a sos oblepił fasolkę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.