Klopsiki w sosie pomidorowym z fasolką

Ta potrawa pochodzi z książki Strączki Marii Banach..Pomysłowe i proste danie.U mnie w  sumie jak zawsze na oko, nie ważę ani fasolki, ani mięsa, przyprawy też daję na oko i wg siebie ...ale przepis podaję wg autorki .
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej[ u mnie zielona i żółta]
  • 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 400 g pomidorów z puszki 
  • 200 ml bulionu -najlepiej wieprzowego
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko
  • 80 g startego parmezanu [ nie dałam]
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej 
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • sól, pieprz
  • kilka łyżek mąki
  • olej do smażenia
Fasolkę umyć, odciąć końcówki, ugotować al dente.Odcedzić.Mięso wymieszać z jajkiem, bułką tartą, mlekiem , startym serem i solą, pieprzem, tymiankiem i majerankiem.Formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego , obtoczyć w mące i usmażyć z każdej strony.Dodać posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zrumienią wlać bulion i gotować na dużym ogniu [ u mnie na średnim], aż płyn się zredukuje o połowę.Dodać pomidory z puszki , obie papryki i gotować około 15 minut.Doprawić solą i pieprzem.Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę , dokładnie wymieszać i całość gotować około 5 minut, aby wszystko razem się połączyło, a sos oblepił fasolkę.


Komentarze