Fasolka z boczkiem i grzybami

Nigdy wcześniej nie pomyślałam,żeby do fasolki dodać grzyby..a jednak można tak zrobić i całkiem smacznie wyszło..Taki pomysł podpatrzyłam w książce Marii Banach Strączki.
  • 500 g zielonej fasoli szparagowej[ u mnie żółta]
  • 400 g świeżych borowików [ u mnie podgrzybki]
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 cebula 
  • pieprz, sól
Fasolkę umyć, odciąć końcówki,ugotować do miękkości [ najlepiej na parze].Grzyby oczyścić, pokroić w plasterki, cebulę posiekać , boczek pokroić w kostkę.Na patelnię wrzucić boczek, podsmażyć, aż tłuszcz się wytopi.Dodać cebulkę i grzyby.Smażyć do zrumienienia.Dodać ugotowaną i odcedzoną fasolkę.Wymieszać, doprawić do smaku.

Komentarze