Ciasto z gruszkami

Znajomy przyniósł trochę gruszek...no i zrobiłam ciasto wg tego przepisu i żałuję, że nie przeczytałam wcześniej komentarzy..ciasto wyszło dosyć smaczne, ale warstwa ciasta jest zbyt gruba na tortownicę[26cm] .U mnie wyszło jak widać..gruba warstwa ciasta, a nadzienia jakoś mało.
Ciasto:
  • 35 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto, wylepić dno tortownicy. Podpiec w 170*C przez około 15 minut. W tym czasie przygotować nadzienie.
Nadzienie:
  • 4 duże gruszki
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szkl.wody
  • 1 łyżka soku z cytryny
Gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wlać połowę wody, wsypać cukier i sok z cytryny. Gotować kilka minut aby zmiękły, ale się nie rozgotowały. Budyń rozrobić w reszcie wody, wlać do gruszek, zagotować. Wyłożyć na podpieczony spód.
Wierzch:
  • 2 białka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1/2 szkl.wiórków kokosowych
  • szczypta soli
Białka ubić z solą i cukrem, dodać wiórki kokosowe. Wyłożyć na budyń. Piec jeszcze około 30 minut w 160*C.


Komentarze