Pizza z patelni


Pizzę można upiec nawet na patelni..szybko i smacznie , polecam..Pomysł na taką pizzę podpatrzyłam tutaj. Następnym razem podsmażę jedną stronę ciasta, przewrócę na drugą stronę i nałożę dodatki i tak też polecam innym.
  • 1 ,5 szk. mąki
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru i soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • ajvar ostry Podravka
  • bazylia, oregano, pieprz, papryka słodka
  • kilka plastrów sera żółtego
  • kiełbasa , pomidor, pieczarki
Drożdże wymieszać z wodą, cukrem, solą i łyżką mąki. Odstawić na 5-10 min. Po tym czasie dodać resztę mąki i wyrobić dość miękkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut.W między czasie pokroić i podsmażyć pieczarki i kiełbasę.Gotowe ciasto rozłożyć palcami na lekko wysmarowanej olejem patelni, piec kilka minut.Przewrócić na drugą stronę, posmarować ajvarem lub koncentratem .Ułożyć dodatki i posypać przyprawami, posypać żółtym serem.Patelnię przykryć pokrywką i piec na małym ogniu (ale dużym palniku) przez 20-25 minut, a następnie bez przykrycia przez 5 minut.





Komentarze