Wczoraj wieczorem zaszalałam..mąż zaglądał w garnek i dziwnie na mnie patrzył..Takiego dżemu nigdzie w sklepie nie znajdziecie..musicie zrobić sami..wystarczy cukinia, cukier, kwasek i galaretka..Ja z cukinii taki dżem robię co roku, ale pierwszy raz zrobiłam taki zielony..kiedyś robiłam z galaretką agrestową i nie był taki zielony jak ten z dodatkiem galaretki kiwi..
- 5 kg cukinii [ po obraniu i wydrążeniu]
- 1 kg cukru
- 4 galaretki kiwi
- 5 łyżeczek kwasku cytrynowego
Cukinie obrać i wydrążyć nasiona, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać.
Super. Do tej pory jedynie kupowałam dżemy o smaku kiwi. Ale cóż.. może warto zrobić samemu ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie http://snowarskakarolina.blogspot.com/
PS: Obserwuję, liczę na rewanż.
Kolor rzeczywiście intryguje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w przetworowej akcji :)
Wygląda obłędnie !!!
OdpowiedzUsuńW pierwszej chwili jak zobaczyłam zdjęcie dżemu to pomyślałam "Boże, jaki cudowny kolor!", potem przeczytałam przepis i okazało się, że kiwi jednak w nim nie ma. Ciekawy pomysł z tą cukinią, tylko jak to wszystko smakuje? ;p
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńWyglądają ciekawie,jeszcze takiego dżemu to ja nie jadłam, nie pomyśląłabym, że z cukinią można zrobić co ak na słodko, ale na spróbowanie przetestuję kilak słoiczków, niedawno kupiłam takie malutkie w dajarze wiec akurat sie przydadzą :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam 10 małych słoiczkow. Nie zdążyłam nawet zrobić zdjęcia. Wszystko zjedzone le jeszcze raz zrobie bo cukinia rośnie
OdpowiedzUsuń