Zawijane pizzerinki

Resztki wędlin, kawałek sera , ciasto drożdżowe ...i pizzerinki gotowe. 
  • 500 g mąki 
  • 1 szkl.mleka 
  • 2 łyżki oleju 
  • 1 duże jajko 
  • zioła prowansalskie 
  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • dodatki: ketchup, kiełbasa, ser żółty
Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut w 230°C, a potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dotychczas robiłam z ciasta francuskiego, Twój pomysł jest lepszy i mniej tuczacy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.