czwartek, 23 czerwca 2016

Gulasz z ziemniakami i ogórkiem

Pomysł na takie danie znalazłam gdzieś w necie...ponoć to był gulasz po tatarsku...u mnie trochę inna kombinacja, bo użyłam mięsa wieprzowego...ale jak zwał tak zwał..i nie ważne jakie mięso..ważne, że było smacznie.
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 2 cebule
  • 5 średnich ziemniaków
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • kilka łyżek przecieru pomidorowego Podravka
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • sól, pieprz,pieprz cayenne
  • bulion
  • koperek
Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki,a  ogórki w mniejsze słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku.Cebulę na maśle, dodać przecier pomidorowy, podsmażyć.Dodać podsmażone mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa około 50 minut.Ziemniaki usmażyć na oleju tak jak frytki.Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.





1 komentarz :

  1. Fajny pomysł na gulasz :) Lubię takie smaki z ogórkiem kiszonym! Mnie by jeszcze tu pasowały młode, upieczone w ziołach ziemniaczki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.