Przejdź do głównej zawartości
Gulasz z ziemniakami i ogórkiem
Pomysł na takie danie znalazłam gdzieś w necie...ponoć to był gulasz po tatarsku...u mnie trochę inna kombinacja, bo użyłam mięsa wieprzowego...ale jak zwał tak zwał..i nie ważne jakie mięso..ważne, że było smacznie.
- 0,5 kg mięsa wieprzowego
- 2 cebule
- 5 średnich ziemniaków
- 3 średnie ogórki kiszone
- kilka łyżek przecieru pomidorowego Podravka
- liść laurowy, ziele angielskie
- sól, pieprz,pieprz cayenne
- bulion
- koperek
Cebulę pokroić w półplasterki. Mięso i ziemniaki pokroić w grubsze słupki,a ogórki w mniejsze słupki.Mięso usmażyć na dużym ogniu porcjami,tak aby złapało kolor,ale nie puściło soku.Cebulę na maśle, dodać przecier pomidorowy, podsmażyć.Dodać podsmażone mięso i chwilę jeszcze razem podsmażyć. Całość zalać bulionem , dodać przyprawy i gotować do miękkości mięsa około 50 minut.Ziemniaki usmażyć na oleju tak jak frytki.Jak mięso będzie miękkie dodać ziemniaki i ogórki,delikatnie przemieszać i gotować jeszcze 10-15 minut.
Fajny pomysł na gulasz :) Lubię takie smaki z ogórkiem kiszonym! Mnie by jeszcze tu pasowały młode, upieczone w ziołach ziemniaczki :D
OdpowiedzUsuń