Przejdź do głównej zawartości
Gołąbki ...mniam..ja uwielbiam.. zwłaszcza z młodej kapusty.Można je gotować lub piec..te pieczone są jednak smaczniejsze..
- 1 młoda kapusta
- 0,5 kg mięsa mielonego
- kilka łyżek płatków ryżowych Cenos
- 1 cebula
- marchewka
- koperek
- majeranek
- mąka
- przecier pomidorowy Podravka
- śmietana
Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Do mięsa mielonego dodać pokrojoną cebulkę , startą marchewkę,płatki ryżowe , jajko i przyprawy .Dokładnie wymieszać.Na liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać, ułożyć na blaszkę, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i piec. Pod koniec dodać śmietanę i koperek.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńSolidna propozycja odbiadowa, na weekendowy, rodzinny obiad akurat :)
OdpowiedzUsuńjuż nie pamiętam kiedy gołąbki robiłam,jak tylko będzie chłodniej to i ja zrobię :)
OdpowiedzUsuń