wtorek, 21 czerwca 2016

Gołąbki

Gołąbki ...mniam..ja uwielbiam.. zwłaszcza z młodej kapusty.Można je gotować lub piec..te pieczone są jednak smaczniejsze..
  • 1 młoda kapusta
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • kilka łyżek płatków ryżowych Cenos
  • 1 cebula
  • marchewka
  • koperek
  • majeranek
  • mąka
  • przecier  pomidorowy Podravka
  • śmietana
 Z kapusty wyciąć głąby i sparzyć (nie długo, aby tylko trochę zmiękła), oddzielić liście i ściąć zgrubienia. Do mięsa mielonego  dodać pokrojoną cebulkę , startą marchewkę,płatki ryżowe , jajko i przyprawy .Dokładnie wymieszać.Na liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać, ułożyć na blaszkę, dodać marchewkę i zalać bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym i  piec. Pod koniec dodać śmietanę i koperek.

















3 komentarze :

  1. Solidna propozycja odbiadowa, na weekendowy, rodzinny obiad akurat :)

    OdpowiedzUsuń
  2. już nie pamiętam kiedy gołąbki robiłam,jak tylko będzie chłodniej to i ja zrobię :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.